Потребителско име
Парола
регистрация на нов потребител контакти
Новини
Покана за международна конференция
Атлантическият клуб в България и Сдружението на жените военнослужещи в България ви канят на международна конференция на 27-28.10.2015г. от 9:30ч. в Централния военен клуб в София.
2015-10-26 18:40:23
Благотворителна кампания за подпомагане на деца на загинали
Шеста благотворителна кампания за набиране на средства за децата и семействата на загинали или инвалидизирани служители от структурите на Министерство на отбраната, Областна дирекция на МВР - Варна и Министерство на правосъдието – ГД „Изпълнение на наказанията” се провежда във Варна. Кампанията под надслов „С обич за децата, в памет на Бащите Герои“ бе представена на пресконференция, на която присъстваха капитан III ранг Димана Славова-член на УС на Сдружение на жените военнослужещи, Анатоли Атанасов-служител в Министерството на правосъдието, Николай Тонев-член на УС на Синдиката на служителите в затворите и Красимир Костов-член на УС на Синдикалната федерация на служителите в МВР.

Патрон на кампанията за втора поредна година е Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. Инициативата се организира от Синдикална Федерация на служителите в МВР и съорганизатори Синдиката на служителите в затворите в България, ВВМУ „Никола Й. Вапцаров“, както и Сдружението на жените военнослужещи. Подкрепа в ежегодните мероприятия и тази година оказват от Варненската и Великопреславска митрополия, Община Варна, Зоналния Съвет на БФС. Покани за подкрепа са отправени към петте районни кметства във Варна, до министъра на младежта и спорта Красен Кралев и ресорните министри, общинските съветници, народните представители от Варненски многомандатен избирателен район, началниците на ОД на МВР - Варна, на районните полицейски управления и военни формирования.

Първото събитие - благотворителен концерт, ще се състои на 31-ви май от 12.30 часа на входа на Морската градина във Варна, непосредствено до слънчевия часовник и ще бъде по случай 1-ви юни –Ден на детето. Половин часа по-рано непосредствено до сцената ще бъдат изложени полицейска и военна техника, помощни средства и служебни кучета. Представителният духов оркестър на Военноморските сили ще откри официално благотворителния концерт, на откриването се очаква да присъстват Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, кметът на град Варна Иван Портних , както и други официални лица. Вторият благотворителен концерт ще се състои на 5 юни във Фестивален и конгресен Център. Участие в двата концерта ще вземат деца и възрастни от ОДЗ 12 „Първи юни“, Варненска Айкидо Академия, таекуондо клуб „Одесос“, танцовите клубове „Одесос денс“ и “Огледало“, школите за народни танци „Ритъм 7/8“ и „Моряците“, шлагерно студио „Да“, ОУ „Панайот Волов“, Тракийски клуб и други. Водещи на концертите ще бъдат Пламен Георгиев и Светлана Ефендулова.

Благотворителната кампания ще завърши с традиционния благотворителен футболен турнир на малки вратички, който ще се състои на 13 и 14 юни на общинските игрища в двора на Техническия университет. Право на участие имат всички отбори, заплатили минималната такса в размер на 100 лева и представили заверен от медицинска служба списък на участниците в отбора.
2015-10-08 18:27:51
Годишно общо събрание на СЖВ на 16.05.2015
Управителният съвет на Сдружението на жените военнослужещи, на основание чл. 26 ЗЮЛНЦ, свиква годишно общо събрание на 16.05.2015 година от 10 часа в град София, хотел „Шипка“, офис на СЖВ, при следния дневен ред:

1. Приемане на отчет на УС и финансов отчет за 2014 година.

2. Изменение на Устава на Сдружението.

3. Избор на Управителен съвет.

4. Приемане на програма за дейността на Сдружението през втората половина на 2015 година.

5. Разни.

При липса на кворум на основание чл. 27 ЗЮЛНЦ общото събрание ще се проведе същия ден, един час по-късно, на същото място и при същия дневен ред.
2015-04-21 15:57:05
Сдружението връчи сертификати на децата на загинали военни
Сдружението на жените военнослужещи връчи сертификати на децата на загинали военнослужещи и цивилни служители от Българската армия за успешно завършен курс по ски обучение


Със състезание по паралелен слалом и връчване на дипломи за успешно завършен курс по ски обучение бе закрит ски-лагера за децата на Българската армия под патронажа на министъра на отбраната Ангел Найденов, днес 22 март в курортен комплекс Пампорово.

В продължение на една седмица, от 16 до 22 март, децата на военнослужещи и цивилни служители от Българската армия, загинали при или по повод изпълнение на служебния си дълг бяха обучавани от професионални ски-инструктори на „Пампорово“АД. Благотворителната инициатива е на Сдружението на жените военнослужещи и се провежда за втори пореден път, с подкрепата на Министерството на отбраната, Командването на Сухопътните войски и „Пампорово АД“.

Децата изпълниха обещанието си пред областния управител на област Смолян, инженер Димитър Кръстанов при откриването на ски-лагера на 16 март, да пазят планината зелена и чиста. Посетиха град Смолян и разгледаха Националната астрономическа обсерватория „Рожен”. Благодарение на професионалните напътствия на ски-инструкторите под ръководството на Георги Карамитев, директор “Спортни дейности” Пампорово АД децата успяха да овладеят алпийските ски и да изграждат в себе си спортен дух и тяло. По време на обучението си те бяха под постоянните грижи и наблюдение и на военнослужещите от 101-ви алпийски батальон с командир подполковник Димитър Кацаров.

В навечерието на церемонията по закриване на ски-лагера, на 21 март, в брифинг залата на хотел “Хармония” децата и техните родители се срещнаха с олимпийската шампионка Екатерина Дафовска, президент на Българската федерация по биатлон и спортния журналист от БНТ Камен Алипиев - Кедъра. Те им споделиха интересна информация за легендарни състезатели и събития от световните зимните спортове, както и от олимпийските игри в Сочи 2014 година. Гостите споделиха с децата своята формула за успех в живота и им пожелаха да преодоляват препятствията с много труд и постоянство, да преследват своите цели и никога да не се отказват от мечтите си.
2014-03-28 07:30:57
Ски-лагер за деца на загинали военни и цивилни служители
Под патронажа на министъра на отбраната Ангел Найденов, от 16 до 22 март, в курортния комплекс Пампорово ще се проведе ски-лагер за деца на военнослужещи и граждански лица, загинали при или по повод изпълнение на служебния си дълг. В продължение на една седмица, повече от 50 деца, ученици и студенти на възраст от 5 до 25 години ще бъдат обучавани от професионални ски-инструктори на „Пампорово“АД подпомагани от военнослужещи от 101-ви алпийски батальон на Сухопътните войски.

С идеята „Да подарим незабравим спомен на нашите деца!“ членовете на Сдружението на жените военнослужещи, с подкрепата на Министерството на отбраната, Командването на Сухопътните войски и „Пампорово АД“, за втори пореден път ще реализират тази благотворителна инициатива.
Децата ще се обучават в групи до 10 души, разделени на начинаещи и напреднали скиори. На успешно завършилите курса ще бъде издаден сертификат за ски обучение. Ще бъдат организирани още игри на открито, снежни разходки в планината, посещение в Националната астрономическа обсерватория „Рожен” и в историческия музей в град Смолян.
На церемонията по откриването на детския ски-лагер, която ще се проведе на 16 март, от 19.00 часа в хотел „Хармония“ в к.к. Пампорово, ще участват командващият Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов, директорът на дирекция „Социални дейности“ полковник Атанас Милин, председателят на УС на Сдружението на жените военнослужещи подполковник Невяна Митева, управителят на Фондация „Деца на Българската армия“ Игнат Игнатов и командирът на 101-ви алпийски батальон подполковник Димитър Кацаров. Самодейни колективи от Военния клуб в град Смолян ще изнесат концертна програма за децата.
С реализирането на проекта за детски ски-лагер организаторите за пореден път ще съдействат на фондация „Деца на Българската армия“ да изпълни своята основна задача за подпомагане на социалната интеграция и личностната реализация на деца на военнослужещи, загинали при или по повод изпълнение на военната служба и на деца на граждански лица от Министерството на отбраната, загинали при трудова злополука.

Уважаеми колеги, откриването на ски-лагера ще се проведе в хотел „Хармония“ в к.к. Пампорово утре, 16 март, от 19:00 часа. За представителите на средствата за масова информация ще бъде организиран транспорт от 18:15 ч. пред входа на Военен клуб – град Смолян.
2014-03-14 00:00:00
INTERNATIONAL CONFERENCE
Dear friends,

THE BULGARIAN ARMED FORCES WOMEN ASSOCIATION is pleased to invite you to an international conference, dedicated to the topic "Women Building Peace: What They Do, Why It Matters", organized in cooperation with the Atlantic Club of Bulgaria, Sofia Security Forum and the Institute for cultural diplomacy - Berlin.

The event will take place from 9th to 10th October at the European Commission Representation to Bulgaria, Sofia, 124 "Rakovski" st.

We will appreciate your presence
2013-10-09 13:40:57
МЕЖДУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЯ
СЖВ ИМА УДОВОЛСТВИЕТО ДА ВИ ПОКАНИ НА
МЕЖДУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЯ НА ТЕМА „ЖЕНИТЕ И ИЗГРАЖДАНЕТО НА МИРА. КАКВО ПРАВЯТ И ЗАЩО Е ОТ ЗНАЧЕНИЕ", ОРГАНИЗИРАНА СЪВМЕСТНО ОТ АТЛАНТИЧЕСКИЯ КЛУБ В БЪЛГАРИЯ, СОФИЙСКИЯ ФОРУМ ЗА СИГУРНОСТ И ИНСТИТУТА ЗА КУЛТУРНА ДИПЛОМАЦИЯ - БЕРЛИН.

Събитието ще се проведе на 9 и 10 октомври 2013 г.
в Представителството на Европейската комисия в България, София, ул.
"Раковски" 124.

Ще се радваме на Вашето присъствие.
2013-10-09 13:39:10
Честит Ден на храбростта и Празник на Българската армия!
Честит Ден на храбростта и Празник на Българската армия!
Здраве, дисциплина, енергия, честност, постоянство, емоция, сила, трудолюбие, достойнство, воля, уважение, обич, почтеност, устрем,приятелство за цял живот...и още много можем да споделим за жените и мъжете в униформа от състава на българските въоръжени сили. Поздрав и към членовете на техните семейства! За това, че ни обичат, чакат и разбират нашето ежедневие!
Честит Гергьовден!
2011-05-05 11:24:38
План за прилагане на Р1325 на СС на ООН в МО
Министърът на отбраната Аню Ангелов утвърди "План за прилагане на Резолюция 1325 на Съвета за сигурност на ООН в Министерството на отбраната", разработен съвместно със Сдружението на жените военнослужещи.
На 31 октомври 2000 година Съветът за сигурност на Организацията на Обединените Нации(ООН) приема Резолюция 1325 за жените, мира и сигурността. След този документ следват Резолюции 1820, 1888 и 1889, които препотвърждават ангажимента на страните-членки на организацията по тези въпроси. Резолюция 1325 е първо: за онези жени, които пряко са засегнати от военните конфликти и второ: подчертава важната роля на жените във всички аспекти на постигането на мирa, опазването на мира, и укрепването на мира. Този документ призовава към зачитане на приноса на жените в изграждането на мира, особено в процесите на вземане на решения на най-високо ниво.
Планът за прилагане на Резолюция 1325 на СС на ООН се явява концептуалната част от реализирането на политиките за равнопоставеност и осигуряване на равни възможности в Министерство на отбраната на Република България.
2011-05-06 03:53:36
Честваме 8 март за 90-ти път в България!

ДО ЖЕНИТЕ ВОЕННОСЛУЖЕЩИ ОТ ВЪОРЪЖЕНИТЕ СИЛИ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
ДО МАЙКИТЕ, СЪПРУГИТЕ И ДЪЩЕРИТЕ НА ВОЕННОСЛУЖЕЩИТЕ

Уважаеми дами,

От името на Управителния съвет на Сдружение на жените военнослужещи и лично от свое име ви поздравявам по случай 90-то отбелязване в България и 100-то честване на Международния ден на жената – 8 март.

Пожелавам ви вдъхновение и съзидателност в нелекото войнско ежедневие.
Бъдете амбициозно евроориентирани.
Винаги се стремете към професионализъм и съвършенство при изпълнение на поставените задачи. И в същото време не пренебрегвайте красотата и нежността на истинската жена.
Пазете българските традиции и добродетели, за да пребъде българския народ!

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!
2011-03-07 11:35:31
ЧЕСТИТА БАБА МАРТА!
Да сме живи и здрави, весели засмени, румени червени и много успешни!
2011-03-01 02:58:19
Днес отбелязваме 138 години от обесването на Васил Левски
ПОКЛОН!
на снимката е картината "Огърлица на Безсмъртието" с автор Дечко Узунов 1973 г.

2011-02-19 05:23:14
Честит св. Трифон Валентин
Честит прaзник, мили дами и приятели!
2011-02-14 09:23:45
СЖВ направи дарение на фондация "Деца на Българската армия"
Сдружението на жените военнослужещи организира съвместно с Министерство на отбраната, Посолството на Кралство Норвегия и Посолство на САЩ у нас благотворителна изложба с фотоси от въоръжените сили на трите държави.
Изложбата бе посветена на 10-та годишнина на Резолюция 1325 на Съвета за сигурност на ООН. Прилагането на документа в България е сред приоритетите на дейността ни.
С гордост обявяваме, че събрахме 470 (четиристотин и седемдесет) лв., които дарихме на Фондация "Деца на Българската армия" с цел подпомагане на децата на военнослужещите от МО загинали при изпълнение на служебния си дълг.
Документите може да видите тук и тук.
2010-12-16 15:50:56
Наградихме журналисти за тяхната работа
представяме ви удостоените с награда за първи път от Сдружението на жените военнослужещи

Виктория Пенкова
Млада, позитивно абициозна, смело разкриваща истината в поредица публикации за мъжете и жените във въоръжените сили в различни печатни и електронни медии като в-к „Кеш”, в-к „Дума”, в-к „Новинар”, в-к „Политика”, в-к „Телеграф” и Монитор, сп. Криле, сп. Аеросвят и ТЕМА и др. Екстремното във всяка дейност и хоби е част от самата нея. Ние вярваме че е жена-военнослужещ по дух. Разбира риска на военната професия, особено когато и тя се озовава в ситуация при едно от посещения си в Афганистан, когато е отправена терористична заплаха към българския контингент. Смело пътува и за Ирак, за да отрази ежедневието на коалиционните сили в операцията. Представител на специалните сили в българските медии! Или нашата специална сила в българските медии! Затова е първата дама-журналист която получава нашето уважение и признание!


В духа на равнопоставеността и не защото е най-чаровния телевизионен водещ в българския ефир Венелин Петков – репортер, продуцент и водещ в бТВ-Новините, от самото създаване на телевизията, заслужи нашето внимание. Ще сбъркам броят на неговите телевизионни материали посветени на живота и работата във въоръжените сили, както в родината, така и в мисии и операции зад граница. Най-продуктивния, използващ най-ярки сравнения, с което достига до сърцата и умовете на всички гледащи неговите филми и репортажи. В сърцето си е летец, а ние които носим сини униформи знаем, че летците са и мечтатели още от времето на братята Райт и „Малкия принц” на Антоан дьо Сент Екзюпери. Научил от тригодишния си престой си в САЩ да работи невероятно много. Отказал да продължи работата си в СNN, за да се върне в България и да направи онзи филм за Жените-бойци, който ни грабна. Грабна ни с човешкото споделяне на автора, че всеки носи своите качества, своите таланти и предимства. Виждания за които сме се събрали днес. Въпреки че филмът е награждаван и от други организации вярваме, че истинското признание е от тези за които е филма и които най-добре разбират отговорността и тежестта на пагона т.е. ние жените-военнослужещи.
2010-12-21 06:07:09
 
ПОКАНА ЗА БЛАГОТВОРИТЕЛНА ИЗЛОЖБА
На 18 ноември 2010 г. от 09.00 ч. в Централния военен клуб, зала „Тържествена”Сдружението на жените военнослужещи организира съвместно с Министерство на отбраната, Н.Пр. г-жа Тове Скарстейн – посланик на Кралство Норвегия и Н.Пр. Джеймс Уорлик – посланик на САЩ официално честване на 10-та годишнина на Резолюция 1325 на Съвета за сигурност на ООН за жените, мира и сигурността.
В програмата предвиждаме откриване на благотворителна изложба и награждаване на журналисти от обществените медии, които със своята работа допринасят за по-доброто разбиране на въпросите, свързани с равнопоставеността във въоръжените сили. Средствата от изложбата възнамеряваме да дарим на Фондация „Деца на Българската армия” за децата на загиналите при изпълнение на служебните си задължения наши колеги.
2010-11-16 03:56:03
ЧЕСТИТ ДЕН НА ХРАБРОСТТА И ПРАЗНИК НА БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ!
Ръководството на СЖВ поздравява всички жени и мъже в униформа от състава на Въоръжените сили на Република България с професионалния ни празник!
Пожелаваме ви здраве, лично и семейно щастие и успех в отговорната дейност по осигуряване сигурността на родината.
2010-05-06 05:53:16
Предстои трети семинар от проекта на СЖВ в гр. Пловдив
Третият семинар от проекта “Опитът на НАТО по отношение на равнопоставеността на половете в армията” ще се проведе от 09.00 часа на 30.04.2010 г. в Гарнизонния военен клуб гр. Пловдив на ул. „Иван Вазов” № 2.
Целта на проекта е да се обогатят знанията и повиши информираността на военнослужещите в Българската армия за добрите практики по равнопоставеността на половете; подобряване на професионалния климат чрез предотвратяване на дискриминацията по пол, и подобряване на равните възможности за кариерно развитие.
Проектът е с продължителност 6 месеца от ноември 2009 г. до май 2010 г. В рамките на обучителните семинари в София, Велико Търново, Пловдив и Варна, военнослужещите-участници ще бъдат обучени на съвременните практики в армиите на страните-членки на Алианса със специален акцент върху опита на Съединените щати.
Припомняме че първият обучителен семинар се проведе в София на 20 ноември 2009 г. и бе официално открит от министъра на отбраната Николай Младенов. Модератор на събитието бе д-р Светослав Спасов, председател на УС на Д.О.Б.Р.О. При откриването взеха участие и д-р Лъчезар Иванов, зам.-председател на Народното събрание, Димитър Чукарски, председател на парламентарна комисия по външна политика и отбрана, ген. Симеон Симеонов, началник на отбраната, г-н Дени Робъртсън, и.д. зам.-посланик на САЩ в София и д-р Андрей Ковачев, член на Европейския парламент. Вторият семинар бе в Националния военен университет, гр. Велико Търново.
В третият семинар ще вземат участие военнослужещи от поделенията на Българската армия в гарнизон Пловдив. Официални покани са отправени до областния управител на Пловдив и командири на поделения в района.
2010-04-27 07:21:08
Стартира проекта за ваксиниране срещу РМШ
Стартира проекта на СЖВ, ВМА и МО за ваксиниране на жените военнослужещи срещу рак на маточната шийка(РМШ). Радостни сме, че началото на ваксинацията съвпадна с Европейската седмица за борба с РМШ, която се провежда в страните-членки на Европейския съюз от 25 до 31 януари всяка година.
Предстои предваксинационен скрининг на желаещите да се включат в проекта по гарнизони. За гр. София моля, обръщайте се към подполковник Невяна МИТЕВА на тел.922 04 65.
2010-01-27 02:40:19
ЧЕСТИТО ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО!
...Отечески поздравяваме всички верни чада на Православната ни църква, в родината и далеч от нея, с пресветлото Христово Възкресение и молим Всеподателя Бога да дарува на благочестивия ни народ много духовни сили, та преуспявайки във вярата и благочестието, да наследим и Неговото вечно Царство! Амин!

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

† МАКСИМ

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ И МИТРОПОЛИТ СОФИЙСКИ

2010-04-06 02:51:46
Честит 8 март!
ДО ЖЕНИТЕ ВОЕННОСЛУЖЕЩИ ОТ БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ,
ДО МАЙКИТЕ, СЪПРУГИТЕ И ДЪЩЕРИТЕ НА ВОЕННОСЛУЖЕЩИТЕ

Скъпи жени,

Приемете моите и на Управителния съвет на Сдружението на жените военнослужещи най-сърдечни поздрави по случай Международния ден на жената – 8-ми март.

От край време жената е тази, която със своята същност и предопределеност прави този свят по-красив по начин, който само тя умее. Такава е и жената с пагони.

Използвам случая да поднеса на всички вас най-искрената си благодарност за значимия принос, който давате за изпълнението на задачите в Министерството на отбрана, структурите на подчинение на министъра на отбраната и Българската армия! Гордеем се с тези от вас, които професионално отстояват българската войнска традиция с участието си в мисии и операции на НАТО, ЕС и ООН.

Поздравявам и всички наши майки, съпруги, дъщери и близки с 8-мо мартенския празник и им благодаря за съпричастността към съдбата на военнослужещите!

Приемете най-топлите ми пожелания за крепко здраве, благополучие в семействата и нови професионални успехи!

Честит празник!


ПРЕДСЕДАТЕЛ НА УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА СЖВ
ПОДПОЛКОВНИК НЕВЯНА МИТЕВА

2010-03-08 06:29:12
СЖВ подкрепя активно кампанията за помощ за ХАИТИ
Сдружението на жените военнослужещи подкрепя кампанията на Български червен кръст за пострадалите от земетресението в Хаити и публикува банковата сметка за набиране на средства:
УНИКРЕДИТ БУЛБАНК АД
IBAN BG 64 UNCR 7630 1078 6609 13
BIC:UNCRBGSF
БЪЛГАРСКИ ЧЕРВЕН КРЪСТ
Средства се набират и с:
-изпращането на sms на телефон 1255 с цена 1.20 лв. за абонати на трите мобилни оператора;
-дарение на чрез e-pay на сайта на БЧК или по банкова сметка: УНИКРЕДИТ БУЛБАНК АД - IBAN: BG 64 UNCR 7630 1078 6609 13; BIC: UNCRBGSF; БЪЛГАРСКИ ЧЕРВЕН КРЪСТ (За пострадалите от земетресението в Хаити).
Станете част от световната кампания за помощ на жертвите от земетресението!

Кампания на Червения кръст в помощ на Хаити
(БЧК)

Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец започна световна кампания за набиране на 105,7 милиона швейцарски франка (103 млн. щатски долара или 73 милиона евро) за подпомагане на 300,000 души в продължение на три години.

В България кампанията се координира от Българския червен кръст. Събраните средства ще бъдат преведени на международната федерация на Червения кръст и ще се използват за осигуряване на подслон, медицински грижи, храна, вода и други най-неотложни нужди от първа необходимост.

2010-02-02 02:24:12
СЖВ взе участие в международен семинар
На 09 март 2009 г. в Централния военен клуб се проведе работна среща на тема "Жените, войната и мира". Организирана от посолството на Кралство Норвегия и Министерството на отбраната. Основния въпрос, който дискутираха лекторите и гостите е Как се прилагат Резолюции 1325 и 1820 на Съвета за сигурност на ООН?
Доклад на тема "Жените в Българската армия" изнесе подполковник Невяна МИТЕВА
2008-12-15 03:59:28
Реализиран проект за обучение 11-13.12.2008
Сдружението на жените военнослужещи реализира съвместно с Министерството на отбраната и Фондация "Център за изследвания и политики за жените" проект за обучение на тема "Разработване, реализиране и управление на проекти"
2009-02-10 10:14:35